Osobnosti HABERLu – Lukáš Svoboda

HABERL
28. júla 2021

Prinášame vám druhú časť zo série Osobnosti HABERLu. Sériu sme založili, aby sme našim klientom priblížili osobnosti našich členov tímu a ukázali pracovnú, ale aj osobnú časť ich životov.

Postupne vám predstavíme každého člena nášho tímu. Pozrieme sa na pracovné skúsenosti, voľnočasové aktivity, ale aj “pikošky” zo súkromia. 

V minulej časti sme vám predstavili nášho Business Development Managera, Roberta Obernauera. Dnes vyspovedáme nášho Development Project Managera, Lukáša Svobodu.

Zaujímavosťou je, že sa Lukáš už počas štúdia strednej školy rozhodol na jeden rok vycestovať do Philadelphie, aby zdokonalil svoje znalosti v  angličtine a  uvidel kus sveta. Následne sa vrátil a vyštudoval Ekonomickú univerzitu v  Bratislave. Už počas svojho štúdia začal Lukáš pracovať v stavebníctve a následne realizoval niekoľko developerských projektov.

Jeho dlhoročné skúsenosti v  oblasti realitného projektového manažmentu nás oslovili, a v januári 2020 k nám nastúpil ako projektový manažér realitného projektu Terra Opoy, divízie HABERL Real Estate. Terra Opoy je polyfunkčný objekt na predmestí Trnavy v obci Opoj, ktorý pozostáva zo 68 bytov a predajne COOP Jednota.

Lukášovou náplňou práce je nastavanie projektu a následne dohliadanie na realizáciu, až po úspešné odovzdanie nového bývania majiteľom. Tieto procesy sú samozrejme spojené s  komunikáciou, či už s  projekciou, úradmi, dodávateľmi a  všetkými zúčastnenými v  tomto procese.  

Samozrejmosťou je dohľad a nastavovanie nielen technickej stránky projektu, ale aj ekonomickej a  právnej. Dôležitým aspektom je dohliadanie na  moderné trendy spojené s  výstavbou a  sledovanie územného plánovania. Pretože chceme, aby naše projekty mali vysokú pridanú hodnotu a vytvárali komfortné miesto pre život a  bývanie.

Pripravili sme si pre Lukáša pár otázok z pracovnej a súkromnej sféry. 

Kto je človek, ku ktorému najviac vzhliadate v pracovnej sfére, a ktoré vlastnosti si na ňom ceníte? 

V  živote som stretol veľa ľudí a  vybrať jedného nie je jednoduché. Povedal by som, že vzhliadam k  ľuďom, vďaka ktorým som sa posunul ďalej. Cením si, keď sú ľudia otvorení a  hľadajú nevšedné riešenia, hlavne v  ťažkých situáciách. Čo sa týka profesijnej oblasti, tak som bol určite ovplyvnený rodinou, vďaka ktorej som sa veľa naučil, keďže som v  stavebníctve „vyrastal“.  

Na ktorý úspech, ste najviac hrdý? 

Medzi svoje úspechy určite radím spokojnosť klientov, ktorí sa tešia z  pozemku, bytu alebo domu, ktorý sme realizovali, a  aj s  odstupom času hodnotia spoluprácu pozitívne

Čo si najviac ceníte na vašich zamestnancoch/kolegoch? 

Komunikatívnosť, otvorenosť a  možnosť si s  nimi sadnúť a  porozprávať sa. Komunikácia je veľmi dôležitým aspektom v  oblasti, v  ktorej pôsobím. Za každou stavebnou firmou a na úradoch sú ľudia, je preto dobré byť otvorený a  priamy. Samozrejmosťou je mať v  práci dobrý kolektív, a  za mňa môžem povedať, že ten určite máme.  

Čo je vašim pracovným cieľom? 

Mojim pracovným cieľom je prinášať nové projekty, ktoré budú zaujímavé pre ľudí, ale zároveň budú vhodne formovať budúcu tvár mesta. Náročnou súčasťou mojej pracovnej náplne je triafať sa do preferencií klienta, poznať a  skúmať nové trendy v  bývaní – čo ľudia preferujú, porozumieť ako bývajú, ale zároveň dbať na finančnú stránku projektov a  ich technické a  časové vyhotovenie.    

Teraz prejdeme na sekciu otázok, v ktorej sa dozvieme niečo viac o súkromnej stránke Lukáša. 

Akým záľubám sa venujete vo voľnom čase? 

Svoj voľný čas si veľmi cením, a  snažím sa ho využívať aktívne. Pre mňa sú to rôzne druhy športov – v  lete plávanie, paddleboard, bicykel a  turistika. V  zime je to snowboard alebo bežky. Celkovo som „exteriérový“ človek, ktorý trávi veľa času vonku, či už v  meste alebo v prírode. 

Preferujete dovolenku pri mori alebo na horách? Prečo? 

Záleží od ročného obdobia. V  lete je určite príjemná dovolenka pri vode, avšak s  priateľkou veľmi radi chodíme do hôr, či už tých slovenských, ale aj zahraničných. Turistika ma veľmi baví, hlavne kvôli prekonávaniu limitov a  pokorovaniu nových miest, na ktoré sa človek nedostane, len tak ľahko autom alebo na bicykli.  

Načo si vo svojom živote potrpíte? 

Považujem sa za nenáročného človeka, avšak mám rád dobrú gastronómiu a  cestovanie. Človek vďaka cestovaniu získava iné pohľady na veci. To, čo je pre človeka samozrejmé na Slovensku, nemusí byť samozrejmé pre ľudí vo  Švajčiarsku, Francúzsku alebo Spojených štátoch.  

Čo vás vie rozosmiať? 

V  mnohých prípadoch je to priamo život, ktorý prináša tie najlepšie situácie.

Dúfame, že sme vám priblížili osobnosť Lukáša Svobodu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou nášho tímu HABERL Real Estate a nechali vás nazrieť hlbšie do vnútra našej investičnej skupiny HABERL

Prajeme vám pekný deň a tešíme sa na vás opäť o mesiac, kedy si predstavíme našu Chairman Of The Supervisory Board, Nadeždu Holečkovú.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.